Start O nas
poniedziałek, 23 lipiec 2018
Portal branżowy dealerów, dystrybutorów, importerów
oraz producentów elektronicznych urządzeń rejestrujących
Reklama
Start
O nas
Szukaj
Giełda Kasiarzy
Artykuły Prasowe
Wydarzenia
Rozporządzenia
Interpretacje
Gdy klient pyta ...
Promocje na rynku
Waszym zdaniem
Księga Gości
F O R U M
R O Z R Y W K A
Menu użytkownika
Zaproponuj swój Artykuł
Twoje konto
Twoje publikacje
Wyloguj
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie
Nie pamiętasz hasła?
Nie masz konta? Załóż je sobie
Start
Co powinien zawierać paragon ? [2006-09-19] PDF Drukuj E-mail
Oceny: / 2
KiepskiBardzo dobry 
Napisał Administrator   
wtorek, 19 wrzesień 2006
Jakie elementy powinien zawierać paragon fiskalny?
Monitor Księgowego, Tomasz Krywan
 
Jaka treść powinna występować na wystawionym paragonie z kasy fiskalnej? Nasza firma zainstalowała kasę fiskalną w 2005 r. Od tego czasu w obowiązujących terminach dokonywaliśmy przeglądów technicznych tego urządzenia. Nie jesteśmy pewni, jakie informacje powinny być zawarte, aby zidentyfikować sprzedawany towar. Jak bardzo muszą być o­ne szczegółowe?

RADA

Szczegółowość nazw towarów wprowadzonych do kasy fiskalnej powinna być na tyle duża, aby każdy sprzedany towar mógł być zidentyfikowany za pomocą nazwy na paragonie. Szczegóły w uzasadnieniu.

UZASADNIENIE

Treść, jaką powinny zawierać paragony, określają przepisy rozporządzenia w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników. Paragon fiskalny drukowany przez kasę musi zawierać następujące elementy:
• imię i nazwisko lub nazwę podatnika, adres punktu sprzedaży, a dla sprzedaży prowadzonej w miejscach niestałych – adres siedziby podatnika,
• numer identyfikacji podatkowej podatnika (NIP),
• numer kolejny wydruku,
• datę i czas (godzinę i minutę) sprzedaży,
• nazwę towaru lub usługi,
• cenę jednostkową towaru lub usługi,
• ilość i wartość sprzedaży,
• wartość sprzedaży i kwoty podatku według poszczególnych stawek,
• wartość sprzedaży zwolnionej z podatku,
• łączną kwotę podatku,
• łączną kwotę należności,
• kolejny numer paragonu fiskalnego,
• kolejny numer kasy i oznaczenie kasjera – przy więcej niż jednym stanowisku kasowym,
• logo fiskalne, zgodnie z załącznikiem nr 2 do rozporządzenia, oraz numer unikatowy pamięci fiskalnej kasy.
Nazwa towaru (usługi) na paragonie fiskalnym winna być tak skonstruowana, aby poprzez tę nazwę i odpowiadającą jej cenę można było konkretnie określić zakupiony towar (oczywiście chodzi tu o rodzaj towaru, a nie o konkretną jego sztukę). W konsekwencji można się spotkać ze stanowiskiem, że dopuszczalne jest używanie grup towarowych – zamiast nazw indywidualnych – w sytuacjach gdy elementem indywidualizującym jest cena (tak, przykładowo, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach w piśmie z 30 grudnia 2003 r., nr PPB2 077/PI/190/2003).
Jednocześnie jednak w piśmie z 11 maja 2000 r. (nr PP7-7253/272/00/JC, publ. „Serwis Podatkowy” 2003/1/39) Ministerstwo Finansów wyjaśniło, że:przez nazwę towaru lub usługi należy rozumieć (zgodnie ze Słownikiem języka polskiego PWN) nazwę jednostkową (tj. nazwę mającą tylko jeden desygnat). Oznacza to, że używanie nazw grup towarowych zamiast jednoznacznie definiującej towar lub usługę nazwy indywidualnej jest naruszeniem obowiązujących przepisów.
Biorąc pod uwagę cytowane pismo, najbezpieczniej jest, aby szczegółowość nazw towarów wprowadzonych do kasy fiskalnej była na tyle duża, aby rodzaj każdego sprzedanego towaru mógł zostać zidentyfikowany za pomocą nazwy na paragonie (niezależnie od jego ceny).

PRZYKŁAD

Piekarnia sprzedaje pięć rodzajów bułek – bułki małe, duże, graham, francuskie oraz słonecznikowe. Załóżmy, że dwa z wymienionych rodzajów bułek (bułka duża oraz graham) mają tę samą cenę. W takim przypadku z pewnością nieprawidłowe będzie stosowanie na paragonach nazwy „bułka” oraz ceny (gdyż na podstawie takich paragonów nie będzie można określić, czy sprzedana została bułka duża czy graham). Nawet jednak gdyby ceny wszystkich bułek różniły się od siebie, warto, aby na paragonach nazwy były bardziej rozbudowane niż „bułka”. Najlepiej byłoby, aby nazwy były pełnymi nazwami bułek (bułka mała, bułka duża etc.), jednakże już dodanie charakteryzującej dany rodzaj bułki litery (przykładowo – „bułka m” dla małych bułek, „bułka d” dla dużych bułek itd.) spowoduje, że używane nazwy będą jednoznacznie definiowały sprzedawane towary.
• § 4 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Finansów z 4 lipca 2002 r. w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników – Dz.U. Nr 108, poz. 948; ost.zm. Dz.U. z 2004 r. Nr 85, poz. 798
Ostatnia aktualizacja ( wtorek, 19 wrzesień 2006 )
< Poprzedni   Następny >
Piękne 100-letnie
216c.jpg
Gościmy
Aktualnie jest 84 gości online
Statystyka
odwiedzających: 10987611
© Copyright by Portal Fiskalny.pl, 2005.